
Szpinak 1op. (1 kg)





Opis
Wartości odżywcze zieleniny: szpinak Zawiera prawie wszystkie witaminy – C, A, E, K oraz z grupy B, kwas foliowy, sporo jodu i żelaza, nieco manganu. Szpinak skutecznie zwalcza anemię, odciąża pracę serca, zapobiega krzywicy. Ma również działanie przeciwnowotworowe. Gotowanie powoduje utratę znacznej ilości cennego żelaza i kwasu foliowego. Młode listki lepiej więc jadać na surowo, np. w sałatkach. Jego jedyną wadą jest kwas szczawiowy, który hamuje wchłanianie wapnia i żelaza. Może się on łączyć z wapniem w nierozpuszczalne szczawiany, które przyczyniają się do tworzenia kamieni nerkowych i żółciowych. Dlatego nie powinny go jadać osoby z chorym żołądkiem, nerkami, ze skłonnościami do artretyzmu i reumatyzmu.
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/Wartosci-odzywcze-zieleniny-rzezuchy-natki-pietruszki-szczypiorku-kopr_35069.html