RYBA Dorsz mrożony filet 1 kg
Opis
Dorsz jest rybą morską odławianą w chłodnych akwenach. Jest spotykany w Bałtyku, jednak najczęściej i najchętniej poławiany w rejonach arktycznych. Jego mięso charakteryzuje się białą barwą, delikatnym rybnym aromatem. W handlu dostępny jest przez cały rok mimo sezonowości połowów na Morzu Bałtyckim – poza sezonem jest importowany z innych krajów. Mięso tej ryby jest bogate w pełnowartościowe białko będące dobrą alternatywą dla mięs czerwonych i drobiu. Dorsz jest rybą uniwersalną jeśli chodzi o typ obróbki kulinarnej a także zastosowanie do potraw. Artykuł z cyklu “Tydzień rybny dietetycy.org.pl“
Niezwykłe wartości odżywcze dorsza
Spożycie porcji 100 g dorsza pokrywa blisko połowę dziennego zapotrzebowania na selen. Dorsz posiada również dużą zawartość witaminy B12, fosforu a także w blisko 40% pokrywa zapotrzebowanie na białko. Ważną cechą mięsa dorsza jest zawartość kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3. Dorsz to bogactwo witaminy D3, tak potrzebnej w okresie jesienno-zimowym. Dlatego też z wątroby tej ryby pozyskiwany jest tran, który jest zasobny w nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy D i A – jak również wykazuje działanie stymulujące odporność organizmu.