Cebula Szalotka
Opis
Czosnek askaloński (Allium ascalonicum) potocznie nazywany cebulą szalotką.
Właściwości lecznicze Szalotka wyglądem i smakiem przypomina cebulę, choć posiada również cechy czosnku. Jest łagodniejsza i słodsza od cebuli, choć jej aromat jest bardziej intensywny. Zawarte w szalotce związki organiczne oraz olejki lotne mają silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwskurczowe. Wspomagają leczenie niektórych zakażeń bakteryjnych (np. wywołanych przez bakterie Helicobacter pylori), obniżają poziom złego cholesterolu we krwi oraz wzmacniają działanie układu odpornościowego. Podobnie jak cebula, szalotka jest szczególnie ceniona w okresie wzmożonych zachorowań na grypę. Spożywanie szalotek wpływa też pozytywnie na pracę wielu narządów wewnętrznych np. trzustki, wątroby, serca, tarczycy oraz układu pokarmowego.